Missatge de Benvinguda

Benvinguts al bloc de la secció sindical d'UGT al Camping El Delfin Verde/INTURISA. Des d'aquí tractarem d'informar i d'orientar a tots i totes les teballadores de l'empresa com també amb els seguidors del bloc, tinguin o no relació amb l'empresa. Considerem que una empresa amb més de 40 anys d'història, com és la nostra, té un passat, però sobretot té un futur! Des d'aquí pretenem col·laborar juntament amb l'empresa per tal d'aconseguir els millors resultats possibles pel bé comú.

Què és un Comitè d'Empresa?

0

Posted on : 10/21/2009 | By : Carles | In :

Comitè d'empresa

De Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Es denomina comitè d'empresa al cos representatiu dels treballadors en una empresa. És conegut també com a comissió d'empresa o comissió interna. Les seves funcions i les normes que el regulen varien considerablement entre diferents països, des de simples funcions de relació amb l'ocupador i resolució de petits conflictes, fins a funcions representatives o compartides en la negociació col·lectiva, exercici del dret d'informació i consulta, i funcions de participació en el procés de presa de decisions de l'empresa més o menys àmplia i (cogestió i autogestió).

A molts països del món l'organització sindical dels treballadors en el lloc de treball no es troba protegida, i per tant el comitè d'empresa és una institució gairebé inexistent.

El Comitè d'Empresa està integrat per treballadors elegits lliurement pels seus companys i companyes de treball. Aquests treballadors solen denominar-se "delegats" del personal, o representant sindical en l'empresa. Exerceixen un paper essencial en l'organització sindical, tant perquè són qui estan en contacte directe amb els treballadors, com perquè estan ubicats en l'interior de les empreses amb ple coneixement del procés productiu.

Originalment limitaven el seu abast a l'àmbit intern de cada país. Des de fa 30 anys enrere, i especialment des que el 1994 la Unió Europea va aprovar la Directiva 97/74/CE establint l'obligatorietat del Comitè d'Empresa Europeu per a empreses amb més de 1.000 treballadors, han començat a organitzar-se supranacionalment (per ara gairebé exclusivament a Europa), i també globalment com a Comitè d'Empresa Mundial.

Un sistema alternatiu al dels comitès d'empresa i les eleccions sindicals el constitueixen les seccions sindicals i les assemblees de treballadors, model que defensa l'històric anarcosindicat CNT que rebutja participar en els comitès d'empresa.

Òrgans anàlegs en l'Administracions pública

En el cas de les diferents administracions públiques només els treballadors subjectes a dret laboral poden elegir membres de Comitè d'empresa. Per al personal funcionari o estatutari l'òrgan col·legiat de representació equivalent es denomina en ocasions per les lleis Junta de Personal, presentant aquests òrgans una menor proporció representant-representat (menys membres per treballador que els comitès d'empresa).

Regulacions

Estat Espanyol

En la legislació espanyola el Comitè d'Empresa està regulat en els (articles 62 i 63 de l'Estatut dels Treballadors), com un dels tres òrgans col·legiats representatius dels treballadors a efectes de relacions laborals.

El comitè d'empresa és elegit per sufragi lliure i secret entre tots els treballadors d'una empresa o centre de treball ja siguin aquests fixos o interins i sigui quin sigui el percentatge de jornada pel qual estan contractats per l'empresa.

Per presentar-se a les eleccions sindicals a l'Estat Espanyol és necessari fer-ho en representació d'un sindicat legalment constituït o avalat com a independent per un percentatge de firmes d'entre el total de treballadors de l'empresa o centre de treball.

Està compost per una representació proporcional de treballadors depenent del nombre total de treballadors de l'empresa o centre de treball. Com a regla general, per ser elegible és necessària una antiguitat mínima de 6 mesos en l'empresa. En determinats sectors amb una alta mobilitat (com a construcció o telemàrqueting), mitjançant conveni col·lectiu es pot reduir aquella antiguitat necessària a 3 mesos.

Share this :

  • Stumble upon
  • twitter

Comments (0)

Publica un comentari a l'entrada

Share
ShareSidebar